Breaking News
Loading...

Info Post

2013 ilkbahar - Yaz koleksiyonlarına baktığımızda erkek modasının altın çağını yaşadığı çok açık görülüyor, bu yaz erkek modası hiç olmadığı kadar cesur, etkileyici ve her zamankinden daha renkli. Kesim ve stilde ki bu cesaret tam anlamı ile renklere de yansımış durumda. Gökkuşağının her renginin en parlak halleriyle kullanıldığı koleksiyonlar ilk başta gözünüzü korkutsa da kullanırken kendinize olan güveninizi artıracak ve daha fark edilir hissetmenizi sağlayacaktır. Ama tercihiniz illa ki natürel renklerden yana ise tasarımcılar kesinlikle sizleri de unutmuş değil.
Renklerin gizemli dünyasına girmeyi seviyor, taşıdıkları gizemlerle, yaşamımızı doldurup size enerjilerini aktarmasını istiyorsanız bu sezon tam size göre.


Öyle ise 2013 ilkbahar –yaz sezonun da ki erkek kıyafetlerinde en sık göreceğimiz renkleri tanımaya başlayalım.


BEYAZ
Yaz sezonunda beyaz rengi kullanmayan tasarımcı neredeyse yok gibi. Dolaysı ile podyumlardan vitrinlere en çok taşınacak renklerden biri de şüphesiz beyaz olacak, o yüzden sizde kullanımı biraz zor olsa da baharın romantizmini, yazın enerjisini ortaya çıkaran, ışığı yansıtan, ortama ferahlık kazandıran beyazı baştan aşağıya giymeye hazırlanın bence. Ama “siyahtan vazgeçmem” diyen erkeklerdenseniz bu sezon bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim. Senelerce kadın modasının hegemonyasında olan, baştan aşağıya beyaz giyinmek, hazır siz beylere de kucak açmışken bu fırsatı kaçırmadan sizde temizliğin, özenin, şıklığın ve asaletin demirbaşı beyazı kullanmanın tadını çıkarın. Bu konuda tereddütleriniz varsa Giorgio Armani, Gucci, Mugler Les-Hommes, Givenchy ve  Moscino, Juun- j, John Varvatos, Carlos-Campos, Maison Martin Margiela ve John Varvatos gibi ünlü markaların bütünüyle beyaz kullanarak hazırlanmış muhteşem tasarımlarını gördüğünüzde bütün tereddütlerinizden kurtulacaksınız.


KIRMIZI
Bu sezonun flaş renklerinden biri de romantizmin simgesi Kırmızı.  Kadınlar için aşk, ihtişam, şehvet, ateş, iddia, kışkırtıcılık ve çarpıcılık gibi duyguları çağrıştıran kırmızı; erkekler içinse güven, yetenek, zenginlik ve başarıyı temsil eden bir renk. Ve yapılan araştırmalara göre kadınlar; kırmızı giyen erkekleri daha güçlü, çekici hatta seksi buluyormuş, kırmızı giyen erkeğin daha fazla para kazanma potansiyeline ve daha iyi yerlere gelme kapasitesine sahip olduğunu düşünüyormuş ki, bu durum da kadın da erkeğe karşı doğal bir çekim alanı oluşturuyormuş. Aslında erkekte kırmızıya çok alışık olmadığımızı düşünsek de tarih boyu Çin'den Afrika' ya, Japonya' dan Eski Roma' ya kadar dünyanın dört bir yanında erkekler  kırmızı giyinerek zenginliklerini gösterirmişler. Hatta Roma’ da zenginler için “Kırmızı Giyenler“ diye bir sıfat bile kullanılmış. Günümüze gelindiğinde politikacılara ve iş adamlarına bakarsak onlarında kendilerine olan güvenlerini gösterme niyetiyle bu rengi seçtiklerini görebiliriz. Hatta hatırlarsanız seçimler boyunca neredeyse hiç kravat kullanmayan Barack Obama bile Amerika Birleşik Devletler Başkan’ ı olur olmaz, ilk çıktığı TV programında düz kırmızı renkte bir kravat kullanmayı tercih etmişti. Ama bu güç ve güven sembolü olan kırmızıyı kullanırken mutlaka miktarı ayarlamak gerektiğini düşünüyorum. Sadece modayı takip etmek adına Paul Smith, Balanciage yada Gucci’nin bahar koleksiyonlarında yer verdiği gibi kırmızı bir takım elbise giyinmenin ise  güç, zenginlik ve güven  çağrıştırmayacağını düşünüyorum. Ama Jean Paul Gaultier’ in 2013 bahar koleksiyonundaki kırmızılı erkeklerinin çekiciliği de göz ardı edilmemeli.


TURKUAZ
Yaz koleksiyonlarının gözbebeği renklerinden biri de turkuaz mavi. Yine erkek giyiminde hiçte alışık olmadığımız renklerden biri daha, ama modacılar özellikle yaz aylarında turkuazı erkeklere giydirmekte kararlı görünüyor. Dikkatlerin kişi üstünde fazlası ile toplanmasını sağlayan turkuaz aslında duygu ve düşüncede saflığı, iletişime açık olmayı temsil eder. Ayrıca genç ve dinamik kalmak isteyenlerin rengi olan turkuaz, sezgileri güçlü, kendine güvenen,  ilişkilerinde açıklığa önem veren insanların yoğun olarak tercih ettikleri bir renk olarak bilinse de, turkuaz renginin erkekler üzerinde olumsuz etki yaratığını ve ilgilerini çekmediğini hatta turkuaz kullanan kadınlara karşı daha ilgisiz davrandıkları duymuştum. Tüm bunlara rağmen sezonda beklenen ilgiyi görecek mi bunu bekleyip göreceğiz.



KOBALT MAVİ
Kobalt mavisinden, indigoya kadar geniş bir renk skalasıyla karşımıza çıkan mavi, yazın kuşkusuz en önemli rengi. 2013 yazında özellikle kadın giyiminde de büyük patlama yapan kobalt mavi, aynı ideasını erkek giyiminde de gösteriyor. Sarışın, esmer ya da kızıl herkese yakışan bir renk, kobalt mavisi. Ayrıca tüm cilt tonları ile mükemmel uyum sağladığı da bir gerçek. Şaşırtıcı derecede çok yönlü olan bir renk kobalt ve diğer renklerle uyumu da muhteşem. Sizde siyah ile kontrast yapabilir yada beyaz, gri gibi nötr renkler ile harika bir görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca kum, taş, kemik ve daha koyu mavilerle uyumu da bence son derece güzel. Sezonun en beğendiğim rengi olan kobalt mavi, yaz sezonunda olduğu gibi bence, 2013-14 kışında da kadın ve erkek giyiminde tahtını kimselere kaptırmayacak.


İNDİGO
Indigo rengi , “İndigofera” denilen ve sadece tropik iklimlerde büyüyen bir bitkinin özünden elde ediliyor. Hindistan, Çin ve Ortadoğu da M.Ö. 1600 yıllarına, dayanan ve doğal yollarla elde edilmesi son derece meşakkatli bir renk olan indigo günümüzde tabi kimyasal yollarla elde edilebiliyor ve söylenene göre ister doğal ister kimyasal olsun 12 farklı tonda indigo rengi elde etmek mümkün olabiliyor, işte bunun içindir ki hepimizin gözünde indigo denince farklı bir ton canlanıyor. Ama tonu ne olursa olsun, kullanana güçlü, farklı ve aristokrat görüntüsü kazandıran bir renk indigo. Ayrıca bilgelik ve sezginin rengi olduğu söylenen ve sinir sisteminde sakinleştirici bir etki yarattığı birçok bilimsel araştırmaların sonucunda kanıtlanan indigo rengi, 2013 yazının en gözde renklerinden. Bu rengi düşündüğümüzde akla ilk gelen denim kumaş olsa da modacılar sezonda indigo rengini deriden, polyestere, ketenden örmeye kadar hatta aksesuarlardan ayakkabılara kadar her yerde kullanmışlar. Durum böyle olunca da denim tutkumuz yüzünden zaten vazgeçilmez olan indigo, beylerin gadrolanlarını iyiden iyiye istilaya hazırlanıyor diyebiliriz.



HARDAL SARISI
Sarı diğer neon renkler gibi yaklaşık iki sezondur altın çağını yaşıyor diyebiliriz, ama bu sefer daha koyu olan hardal tonu ile erkek modasını etkisi altına almış durumda. Bayan giyiminde hardal rengini bu sezon vitrinlerde, podyumlarda, sokaklarda, yani kısacası baktığımız her yerde görsek de açıkçası erkek giyiminde Ports 1961, Paul Smith, Kenzo yada Gucci koleksiyonlarında izlediğimiz gibi, baştan aşağı bu renge bürünmenin doğru bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Ama bu enerjik rengi kullanmak istiyorsanız son dönemlerde oldukça moda olan hardal jeanleri beyaz ya da siyah tişört ve gömleklerle kombinleyebilir ayrıca siyah,  lacivert ve kahve pantolonlarınızla hardal bir trikoyu, pardösüyü ya da montu birlikte kullanabilirsiniz. Tüm bunların dışında yalnızca hardal bir fular kullanarak da dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. İstediğiniz daha renkli bir görüntü ise, o zaman da yeşil, hardal ve koyu kırmızı renklerini birbirine harmanlayabilirsiniz. Ama hardal renginin her cilt tonuna uymayacağını, çok esmer bir ciltte parlak bir hardal tonu ile büyük kontrast yaratmanın sizi düşlediğiniz şıklıktan uzaklaştıracağını unutmamalısınız.




SAMAN SARISI
Bunca parlak, canlı ve iddialı renk arasında modacılar natürel renklere de koleksiyonlarında  geniş  yer ayırmayı ihmal etmemişler. Sezon da bejler, ekrular, deve tüyleri, kum renkleri hatta kahvenin en açık tonlarına sıkça rastlasak da, aradan sıyrılan ve her koleksiyonun içinde mutlaka yerini alan bir renk var ki o da saman rengi. Tüm renklerle kolayca uyum sağlayan saman renginin,  ister neon renklerle, ister klasik renklerle kombinlesin sizi son derce   şık ve asil göstereceği şüphesiz. Balmain, Ralph Lauren, Band-of-Outsiders, Kenzo, Victor and Rolf ve Carven saman rengini sezonda en iyi kullanan modacılar bence.




PAS RENGİ
Önceleri süet ve deri giyiminde gözümüzün aşina olduğu bir ton pas rengi; Aslında çokta yaz rengi olmasa da, bu renk sezonda kiremitte yakın tonlardan başlayıp pasın en kızıl tonlarına kadar yayılan bir yelpazede kullanılmış. Bir çok ünlü firmanın koleksiyonunda yer alan pas renginin en güzel örneklerini, Ermenegildo Zegna, Dries Van Noten, Kenzo, Bottega Veneta, Hermès, Paul Smith, Umit Benan,  Wooyoungmi, Paul Smith, koleksiyonları içinde  görebilirsiniz.




LİMONATA RENGİ
Daha çok bayan giyiminden görmeye alışık olduğumuz yeşil ve sarı arasında dalgalanan limonata rengi, bu sene erkek giyiminde de bir hayli iddialı. Klasik renkler için harika bir tamamlayıcı olan limonata renginin, tek başına kullanımının oldukça zor olduğunu düşünsem de, özellikle Ports 1961 yaz koleksiyonun da ki tonuna hayran kaldığımı söylemeliyim. Yazın caniliğini, pırıltısını neşesini  hissettiren bir renk limonata.  Ve sıcak yaz günlerinde dünyasını renklendirmek, aydınlatmak isteyen  cesur erkeklerin de  gözdesi olacak gibi görünüyor, özellikle bronzlaşmış tenlerde çok daha hoş görüneceğine hiç şüphe yok.




ZEYTİN YEŞİLİ
Son on yıldır askeri modasının hayatimizi girmesi ile , modanın demirbaşı  haline gelen haki renk,  bahar günleri ile birlikte yerini “Olive” yani zeytin rengine bırakıyor. 1848 yılında ilk kez İngiliz ordusu tarafından Hindistan’da görev yapan askerler için tasarlanan üniformalarda kullanılan haki renk, İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzünü daha sarımsı olan zeytin yeşiline cevirmiş ve o dönemden beri  ABD askeri üniformalarının resmi rengi olmuştur. böylece tanıştığımız  zeytin yeşili, önceki sezonlarda genellikle kamuflaj desenlerin içine saklansa da 2013  yazında  erkek modasının vazgeçilmezlerinden olacak. Özellikle keten ve örgü parçalara çok yakıştırdığım bu renk, sezona gerçekten imzasını atacak gibi gözüküyor, bu nedenle yaz için çıkacağınız sezon alışverişinizde 1-2 parça zeytin renkli parça almadan dönmeyin derim.





ÇİMENTO
Diğer bir favori  renk ise çimento. Hemen hemen tüm tasarımcıların koleksiyonunda gördük grinin bu tonunu. Her renk ile çok kolay kombinlenen ve tüm soğukluğuna rağmen erkeğe oldukça yakışan bir renk bence grinin çimento tonu, ama cildi biraz soluk gösterebileceği için  bu soğuk gri tonunu, yazın canlı, parlak turkuaz, kırmızı, sari  gibi renkleri ile kullanarak çok hoş ve modern bir hava elde edebilirsiniz. Ayrıca siyah ve beyaz ile mükemmel uyum sağlayan çimentonun, hemen hemen her renkle kullanımın da ki kolaylık sayesinde yaz günlerinizin kurtarıcısı olabileceğini de unutmayın. Metalik modasının erkekleri de etkilediği 2013 yazında Versace ve Alexander Mcqueen koleksiyonlarında gördüğümüz çimentonun gümüşe çalan daha parlak tonlarını kullanarak metalik trendini de isterseniz yavaş yavaş da olsa hayatınıza sokabilirsiniz.




YEŞİL ( ADAÇAYI )
Yeşilin;  zümrüt, mint, zeytin, limonata, gibi birçok tonunu yaz koleksiyonlarında görsek de özellikle “ Sage “ yani adaçayı yeşili diye  bildiğimiz yeşilin bu yumuşak,  grimsi  ve bence en güzel tonu, sezonda  erkeklere son derece yakışacak. En koyu tonundan en açık tonlarına kadar koleksiyonlarda yer bulan bu grimsi yeşilin en güzel örneklerini ; Versace, Kenzo, Paul Smith ve Carlos-Campos koleksiyonlarında görebilirsiniz.
Tuba Edman  / T&E Trend Tracke





















0 yorum:

Yorum Gönder