Breaking News
Loading...

Info Post

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?


DGS Nedir? 
ÖSYM tarafından yapılan ve Yurtiçinde 4 yıllık bir lisans programına devam etmek isteyen meslek yüksekokulları mezunlarının girmek zorunda olduğu yılda bir kez yapılan bir sınavdır. Bu sınavın güzel yanı LYS’den mühendislik, mimarlık vb. gibi kazanılması zor olan bölümlerin kazanılmasının  kolay olmasıdır.
Kimler DGS’ye Girebilir?
DGS’ye bir yüksekokul programını o yıl bitirecek öğrenciler (Son sınıfta veya beklemeli olup o yıl içinde okulu bitirme olasılığı kuvvetli olanlar) ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilirler. Demek ki dikey geçiş sınavına başvurabilmek için stajın tamamlanmış olması şart değildir. Ancak DGS’yi kazanan adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi için doğal olarak stajını da tamamlanmış olması gerekmektedir. DGS’ye ayrıca bir meslek yüksekokulundan son beş yıl içinde mezun olanlar da katılabilir. Not ortalaması sınırlaması yoktur. Katılım şartları ÖSYM’nin ilgili yıla ait DGS Kılavuzu’nda yayınlanır.
DGS_rehberlikDikey Geçiş Sınavındaki soruların içeriği ve dağılımı nedir?
Dgs’de sayısal ve sözel sorular genelde mantığa yöneliktir LYS ile benzerlik göstermez logaritma ve permütasyon gibi zor konular bulunmaz.
Puan hesaplaması nasıldır, kaç net ile istediğim bölüme girebilirim?
Katsayılar her sene sınava giren kişi sayısına göre değiştiğinden her sene puan hesaplanması farklı olur. Öncelikle istediğiniz bölüme kaç net ile girebileceğiniz AÖBP’niz ile orantılıdır (bkz. AÖBP nedir?) o yüzden biz size şu kadar net yaparsanız şu bölüme girersiniz dememiz yanlış olacaktır. Zaten hedefinizin de 80′de 80 olması gerekmektedir bu yarışta bir soru bir soru bile önemlidir o yüzden yapacağınız netler belli olsa bile sadece o netleri yapmak için çalışmanıza imkan yoktur çünkü yukarda da gördüğünüz gibi soru dağılımı her sene değişebilir.
Sınava başvurular ne zaman? Başvuru formlarını nereden alabilirim?
Genelde Mayıs ayı içinde başvurular gerçekleşmektedir.Başvurular Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılmaktadır.
Sınav ne zaman,nerelerde yapılır?
Sınav genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılır.
Sınava kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim?
Sınava giriş sayısı açısından herhangi bir sınır yoktur. ( Not: 2007 sınavı dahil daha önceki senelerde bir aday sınava en fazla 3 defa girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı. )
Sınava ikinci kez girmeyi düşünüyorum bir önceki yıl kazanmıştım başvurabilir miyim,başvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu?
Sınavı bir önceki yıl kazanmış olsanız bile sınava girebilirsiniz, ancan ÖBP (Önlisans Başarı Puanı) katsayısı 0,6 yerine 0,45 ile çarpılacağı için, puanınızda düşme olacaktır.
Sınava girmekten vazgeçtim başvuru sırasında bankaya yatırdığım parayı geri alabilir miyim?
DGS Kılavuzunda belirtildiği gibi ücret iadesi yapılamamaktadır.
Sınava giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?
Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvurabilirler. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle sınava giremezsiniz.
Tercih ile İlgili Sorular
Tercihlerimi sınavdan öncemi yoksa sonramı yapacağım?
DGS’de tercihler sınavdan sonra yapılmaktadır. Tercih yaparken ilk tercihinize yüksek puanlı bir yeri yazabilirsiniz eğer açıkta kalmak istemiyorsanız en son tercihinize de en düşük puanlı yeri yazabilirsiniz. Tercih yaparken tercihleriniz arasında çok büyük puan farklılıklarının olmamasına ve asıl baz alınacak kriterin genel olarak ilgili fakülte bölümüne kaç net ile yerleşildiğine dikkat ediniz.
Kaç tercih yapabilirim?
DGS  tercih kılavuzu size 30 tercihe kadar seçim yapmanıza olanak tanır.
Tercihlerimde istediğim bölümü yazabilir miyim?
Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.Nereleri tercih edebileceğinize buradan bakabilirsiniz.
Tercihlerde geçmiş yılların puanlarına bakarak Lisans bölümü seçmek ne kadar doğru?
Dikey Geçiş yapılabilen bölümlerin kontenjanları ne yazık ki çok az sayıda. Bu sebepten bazı bölümlerin puanlarında ciddi şekilde oynamalar olabiliyor(5-20 arası).Puanları sadece fikir verme açısından değerlendirerek tercih yaparsak en doğru kararı vermiş oluruz.
Lisans bölüm puanları nasıl belirleniyor?
Lisans puanları ÖSYM sınavlarında olduğu gibi tamamen öğrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kılavuzda verilen puanlar sadece öğrenciye fikir vermesi için yazılmıştır.Örnekle açıklamak gerekirse farz edelim Boğaziçi üniversitesi işletme bölümünün 3 kontenjanı olmuş olsun DGS birincisi ve ikincisinin ilk tercihlerinde bahsettiğimiz bölüm olsun,DGS yirmi binincisine kadar kimse tercih etmemiş DGS 20 000.sininde ilk tercihi Boğaziçi işletme ise bölüme girer bölümün puanı da DGS 1. ve 2. sine bakılmadan son giren kişinin puanı yani DGS 20 000.sinin puanı olur.
Sınav ile İlgili Sorular
Sınavın içeriği ve yapısı nedir?
Sınav sayısal ve sözel bölüm olmak üzere iki bölümden oluşur.Hem sayısal hem sözel soruları genel olarak mantık yürütebilme yeteneğinizi ölçen sorulardır.
Kaç adet soru sorulur?
Sınav 80 sayısal ve 80 sözel olmak üzere toplam 160 sorudan oluşur.
Sınavın süresi ne kadardır?
180 dakika yani 3 saat süreniz vardır.
Puanlamada neler dikkate alınır?
Puanlama sınavda yaptığınız soru adeti ve öğrencisi olduğunuz myo bölümündeki başarı sıra puanınız (aöbp) toplanarak oluşur.
Kılavuzda yazılan sözel ve sayısal puanlar neyi ifade eder?
Kılavuzda verilen puanlar katsayılardır.Bu seneki kılavuzda sayısal öğrencisi için bir matematik sorusu 3 puan olarak verilmiştir.Bu puan sınavdaki soruların çözülme oranına göre standart sapmayla çarpılır ve net puan çıkar 3 olan ham puan yaklaşık olarak 1,5 (+- 0,2) olur.
ÖBP ve AÖBP nedir?Farkları nelerdir?
ÖBP:Açılımı Önlisans Başarı Puanıdır.Bölümünüzdeki başarı sırasına göre belirlenir.
AÖBP:Açılımı Ağırlıklı Ön lisans Başarı puanıdır.ÖBP den farkı bölümünüzdeki arkadaşların DGS deki başarısına göre belli bir puanın ÖBP ye eklenmesidir.Sınavda dikkate alınan puanınız AÖBP dır.
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanını (AÖBP) nasıl hesaplayabilirim?
Kılavuzda anlatılmıştır nasıl hesaplandığı ama bu yöntem çok karışıktır.Kabaca anlatmak gerekirse bir kişinin AÖBP’si şu şekilde hesaplanabilir.
Sınıf birincisi 80 tam puan alır.
Sınıf ortalamasının üstünde notu olan kişiler 70-79 arası puan alır.
Sınıf ortalamasına yakın notu olan kişiler 60-69 arası puan alır.
Sınıf ortalamasının altında notu olan kişiler 50-59 arası puan alır.
Sınıf sonuncusu 30-49 arası puan alır.
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanını (AÖBP) her sene değişir mi?
ÖBP puanınız bir kere hesaplanır ve eğer siz mezun olduktan sonra başka kimse mezun olmaz ve sınava girmez ise puanınız değişmeyecektir fakat sizden sonra mezun olup ta sınava giren olursa ÖBP puanı sıralaması değişecek ve buna bağlı olarak ta AÖBP değişecektir yalnız fazla bir oynama olmayacaktır. Bunlara ek olarak tercihler sonucu bir Üniversiteye yerleşir fakat kayıt yaptırmazsanız sonraki sınavda cezalı duruma gelirsiniz ve AÖBP’niz düşer.

0 yorum:

Yorum Gönder